Kirjaudu

Kirjaudu sisään

Käyttäjätunnus *
Salasana *
Muista minut

facebooktwitter

lastenteatterilogo2

Kaikki mitä sinun tulee tietää
Lastenteatterista!

 

 

Maria Baric Company -Kohtaamisia

 

Yksi Assitejn uusimista yhteisöjäsenistä on helsinkiläinen visuaalisen teatterin ryhmä Maria Baric Company. 10-vuotis juhlavuottaan viettävä vapaan kentän ammattilaisryhmä toimii monipuolisesti lasten- ja nuortenteatterin parissa käyttäen esityksissään mm. tuliteatterin, varjoteatterin ja nukketeatterin eri elementtejä sekä musiikkia, mustaa teatteria ja uutta sirkusta.

 

Aikaisemmin kiertävänä, ympäri maailmaa matkanneena nomaditeatterina toiminut ryhmä on avannut tänä vuonna Itä-Helsinkiin myös omat toimitilat: Kulttuurikulma Feeniksin, jossa ryhmä järjestää mm. esityksiä, konsertteja, työpajoja, koulutuksia, kursseja ja erilaisia tapahtumia. Mellunmäen Me-talolla toimiva uusi teatteri- ja kulttuuritila pyrkii lisäämään taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta ja mahdollistamaan etenkin Mellunkylän lähiöiden ja lähiseutujen päiväkodeille ja kouluille sekä alueen lapsille, nuorille ja perheille mahdollisuuden elämyksellisen taiteen näkemiseen ja kokemiseen sekä omakohtaiseen tekemiseen. Kansainvälistä tunnustusta saanut ryhmä kiertää Suomen lisäksi edelleen aktiivisesti myös ulkomailla esiintymässä ja toteuttamassa työpajoja  ja toimii tiiviissä yhteistyössä kansainvälisten taiteilijoiden ja taideorganisaatioiden kanssa.Kurkistuksia uusiin tiloihin ja juhlavuoden tunnelmiin. Mitä  kuuluu?Juhlavuoden mukaisesti olemme juhlatunnelmissa, kuinkas muutenkaan! Kun aloitimme, oli eteenpäin vievänä voimana vain valtava innostus sukeltaa visuaalisen teatterin, varjoteatterin, sirkuksen, nukketeatterin sekä musiikin inspiroivaan maailmaan - ja katsoa, mitä kaikkea niiden luovalla sekoittelemisella voikaan saada aikaan. Lisäksi meillä oli vahva halu välittää iloa ja elämyksiä eteenpäin muille ihmisille - etenkin lapsille ja nuorille - taiteen keinoin. Nyt olemme juuri näiden unelmien ytimessä ja työskentelemme uusien innostavien yhteistyökumppanien kanssa monien projektien parissa niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Useisiin eri maihin ja mantereille sekä monialaisiin yhteistyökuvioihin verkostoitunut työntäyteinen toimintavuosi on ollut meidän tapamme juhlistaa 10-vuotista taivaltamme. On ollut hienoa huomata, että myös hyvin vaatimattomista resursseista käynnistynyttä toimintaa voi pienin askelin, mutta sinnikkäällä työskentelyllä saada vähitellen kasvatettua toimintamahdollisuuksiltaan isommiksi kokonaisuuksiksi, jotka kattavat sekä paikallista, valtakunnallista että kansainvälistä toimintaa.

 


Uusi taidehankkeenne on nimeltään Kohtaamisia. Minkälaisia kohtaamisia juhlavuotenne on sisältänyt ja missä?

Monenlaisia! Kohtaamiset mm. lasten, nuorten ja perheiden kanssa ovat toteutuneet esimerkiksi osallistavien esitysten ja konserttien sekä taiteilijatapaamisten ja työpajojen muodossa. Juhlavuoden aikana olemme toteuttaneet kohtaamisia voimauttavan taiteen äärellä hyvin erilaisissa toimintaympäristöissä, esimerkiksi päiväkotien, koulujen, lastensairaaloiden, leikkipuistojen, festivaalien, ensi- ja turvakotien sekä  vastaanottokeskusten lapsille ja nuorille. Kohtaamispaikkoina ovat toimineet kaikki nämä keskenään hyvin erilaiset toimintaympäristöt, sekä  tietenkin nyt myös tänä vuonna avatut omat teatteritilamme Me-talon Kulttuurikulma Feeniksissä.

Toiminnasta syntyneet kohtaamiset ovat olleet osana suurempaa kokonaisuutta ja "kohtaamisten helminauhaa". Tätä helminauhaa olemme punoneet niin Itä-Helsingin lähiöissä toimiessamme kuin maailmalla eri maissa matkatessamme. Näistä lukuisista kohtaamisista onkin rakentunut vuosien myötä companymme toiminnan  ydin. 10 vuotta kestänyttä tutkimusmatkaa lasten- ja nuortenteatterin moninaisilla poluilla on juhlittu vuoden aikana eri sisältöisillä kokonaisuuksilla hyvin eri ikäisten lasten ja nuorten kanssa, niin päiväkoti-, ala-aste kuin ylä-asteikäisten kanssa, ja lisäksi omia toimintakokonaisuuksia on suunnattu lapsiperheille, myös vauvaperheille.


Kertokaa muutama sana uusista toimitiloistanne, Kulttuurikulma Feeniksistä?Kulttuurikulma Feeniks on nimi uudelle pesäpaikallemme, jossa haluamme mahdollistaa eri taidemuotojen, kulttuurien ja  ihmisten välisiä kohtaamisia. Kulttuurikulma Feeniks löytyy aivan Mellunmäen metroaseman vierestä ME-Talolta, jossa toimimme tiiviissä yhteistyössä mm. 09 Helsinki Human Rights -säätiön, Teatterimuseon ja alueen muiden toimijoiden kanssa. Companyn toimisto-, varasto- ja taiteilijatyötilojen lisäksi tilakokonaisuuteen kuuluu näyttämö- sekä monipuoliset toiminta- ja työpajatilat.

Kulttuurikulma Feeniksissä järjestämme jatkossa mm. esityksiä, konsertteja, työpajoja, koulutuksia, kursseja ja erilaisia tapahtumia. Toiminnassamme on mukana jo useita yhteistyökumppaneita, ja lisää tulee koko ajan. On erittäin mielenkiintoista päästä rakentamaan monialaisia toimintaverkostoja ja ideoimaan uusia näkökulmia niin lasten- ja nuorten teatteritaiteen tekemiseen kuin ylipäätään taiteen saavutettavuuden parantamiseen. Koemme tärkeänä, että myös Mellunmäessä ja Mellunkylän lähialueiden asukkailla on lähellä kotia oma taide- ja kulttuuripaikka. Ihmisten ei tarvitse lähteä keskustaan saakka.

Haluamme avata alueen ihmisille, etenkin juuri lapsille ja nuorille uusia kurkistusikkunoita taiteen tekemisen ja kokemisen sekä mielikuvituksen maailmaan. Yhteisöllisen osallisuuden mahdollistamisella ja sen aikaansaamilla onnistumisen kokemuksilla voi olla kauskantoiset, itsetuntoa kohottavat -  ja haaveille siivet antava vaikutus. Siksi Kulttuurikulma Feeniks. Ja siksi Kohtaamisia!


Mitä seuraavaksi?

 

Joulukuussa järjestämme Mellunmäen ME-talossa Kulttuurikulma Feeniksissä avoimien ovien viikot, johon myös juhlavuotemme toiminta huipentuu. Luvassa on monipuolista tarjontaa, yllätyksellistä juhlaohjelmaa ja iloista juhlatunnelmaa Helsingin tuoreimmassa lasten- ja nuortenteatterissa, alle vuoden ikäisessä Kulttuurikulma Feeniksissä. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan toimintaamme  ja uusiin tiloihimme tarkemmin!

Haastattelija: Larri Helminen

Haastateltava: Maria Baric


www.mariabariccompany.com

Kirjaudu

Assitej International

assitej logo 160

Yhteystiedot

Suomen Assitej ry

Bulevardi 7
FI–00101 Helsinki
Tel: +358 (0)44 0866 355
E-mail: info [a] assitejfi.org
www.assitej.fi

Suomen Assitej

Assitej on kansainvälinen lasten- ja nuortenteatterijärjestö, jolla on jäseniä noin 80 maassa eri puolilla maailmaa. Assitej muistuttaa lasten ja nuorten oikeudesta turvalliseen kasvuun
ja kulttuuriin.

Copyright © 2013 Assitej ry
All Rights Reserved.

Sivuston toteutus: JK Web Design